top of page
  • Forfatters billedeCopenhagen Health Club

Træn snedigt! Træn efter din alder!

Vi ved, træning er godt for os, men vi gider ikke altid – så hvorfor ikke finde ud af, hvordan du bruger tiden bedst … når du HAR taget dig sammen?Kosten er det vigtigste for dit helbred. Men træningen kommer lige i hælene, hvis du vil have et godt velvære. Danskerne er – måske lidt overraskende – et af de mest aktive folkefærd overhovedet. Til gengæld bruger vi ikke træningstiden rigtigt, fortæller vores personlige træner Lene Jensen, der selv er elitesportsudøver.

Hun er meget opmærksom på, at vi ikke overtræner – og at vi træner på den måde, der gavner og styrker vores krop bedst. Og der er stor forskel på, hvad der passer til forskellige aldersgrupper. Hvis du på nogen måde skulle være i tvivl, når du ser de midaldrende mænd i lycra, der sammenbidt vil gennemføre Ironman … så er det ikke optimalt på dette tidspunkt i livet.


Lene siger: Selvfølgelig skal man også vælge træning efter, hvad der gør én glad og hvad der er nemt at komme til, men allerede fra 30-års alderen begynder vi at miste muskelmasse. Din muskelmasse har stor betydning for din forbrænding, så du skal finde ud af, hvordan du styrker den optimalt.

Det er nemlig utrolig vigtigt, at træningen tilpasses dét alderstrin, vi befinder os på.20-30 år: Træn alsidigt Ja. Det er en fed tid for din krop, og du kan det meste … så det skal du også. Prøv dig selv af med crossfit, boksning, atletik, boldspil og intervaltræning. Mange af os sidder foran en computer, hvilket kroppen ikke er fan af. Selvom du måske ikke mærker effekten af det stillesiddende job nu, så sørg for at bevæge hele kroppen, når du træner. Det vil du blive glad for om få år!

30-40 år: Træn kort og intensivt Det er svært at finde tiden til træning med typisk små børn og/eller gang i karrieren. Udnyt tiden ved at løbe og høre musik, eller træne derhjemme. Brug gerne kettlebells og løse vægte. Yoga og pilates er også genialt til at få en smule ro i hovedet med dine travle dage. Investér evt. i en personlig træner, der kan lægge et program, som du kan gennemføre derhjemme. Og husk … du brænder også kalorier ved vild leg med ungerne!

40-50 år: Tunge vægte - men ikke hård konditionstræning I 40’erne skal du fokusere på at træne med vægte.Tunge vægte. Faktisk skal 75% af din træning være styrketræning, og ca 25% skal være konditionstræning. Det skal du, fordi rent biologisk set mister du mere og mere muskelmasse nu. Måske er du fokuseret på at være superslank og ungdommelig – men lyt så lige her: Lange løbeture speeder aldringsprocessen op – og sænker din muskelmasse. Styrketræningen bygger dine muskler op, så du kan forbrænde mere. Du skal endda ikke træne så ofte … bare gøre det hårdt, når du er i gang. Så kan du også nyde de lidt længere restitutionsperioder!


50-60 år: Styrke, udholdenhed og balance Du skal udfordre puls, muskler og led. Styrketræningen er stadig meget vigtig, men din krop begynder at blive mere skrøbelig, så du skal være meget opmærksom på at løfte korrekt. Og så er det vigtigt, at du får en mere all-round træning og forbedrer din udholdenhed. Bevæg dig, hver gang du får chancen for det. Cykling, tennis, badminton, powerwalk – og så er dans helt brilliant til at styrke motorik og den balance, der også bliver lidt dårligt fra nu af.

60-70 år: Styrke og konditionstræning hver dag Rigtigt mange af os arbejder meget mindre nu, og har derfor meget mere tid til at træne og i det hele taget passe på kroppen. Du skal stadig træne din styrke, din kondition og din balance, for du skal forhindre din krop i at falde sammen. Du vil jo gerne være stærk og fri til at gøre alt det, du nu har tid til. Det kan du også sagtens, hvis du husker at træne mere roligt og ikke så udmattende. Gør vægtene lettere, og træn i 20-30 minutter ad gangen i stedet for de lange seje stræk.Rigtig god fornøjelse ... som vi startede med at sige: du ved, det er godt for dig. Så giv dig selv 30 minutter - allerede i dag.


Comments


bottom of page